Atskleidė, koks yra normalus širdies pulsas: daugelis to nežino (2024)

Gydytoja paaiškina, kad pulsas atitinka širdies veiklą ir rodo širdies susitraukimo ir atsipalaidavimo dažnį ramybės būsenoje. Ji priduria, kad skirtumas tarp širdies susitraukimo dažnio ir čiuopiamo pulso dažnio yra tik tam tikrais atvejais, kai yra širdies ritmo sutrikimas,pavyzdžiui, prieširdžių virpėjimas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Vasarą padažnėjo „nekalti“ širdies permušimai? Gydytoja perspėjo – ignoruoti pavojinga

Šį gėrimą vadina stebuklu organizmui: sako, kad mažina ir kraujospūdį

Padarykite 1 veiksmą prieš valgį: organizmas jums padėkos

Pasak O. Dobilienės, bendras pulsas yra svarbus parametras, nurodantis, kokia yrapastovi žmogausorganizmo sistemos būsena.

REKLAMA

REKLAMA

Kaip nustatyti savo pulsą?

Pernelyg didelis širdies susitraukimų dažnis gali signalizuoti apie tam tikras sveikatos problemas, o kai jis pernelyg retas, gydytojos teigimu, taip pat reikėtų sunerimti.

REKLAMA

„Tai gali būti susiję su neigiamomis pasekmėmis, tokiomis kaip širdies ir kraujagyslių ligų vystymasis ar net trumpesnė gyvenimo trukmė, pavyzdžiui, kai širdies susitraukimų dažnis ramybės būsenoje viršija 80 kartų per minutę, palyginus su tų, kurių širdies susitraukimų dažnis ramybės būsenoje esti retesnis“, – sako kardiologė.

Savo pulsą apskaičiuoti galite naudodamiesi kraujospūdžio matuokliuar pulsometru. Taip pat tą galite padaryti ir paprastu būdu, kuriam nereiks jokių priemonių.

REKLAMA

„Dažniausiai pulsas matuojamas riešo srities pusėje ties nykščio pagrindu paspaudus viduriniu ir rodomuoju pirštu. Taip pat jį galima pamatuoti čiuopiant kakle ties miego arterija arba ties vidiniu alkūnės linkiu.

Nustatant pulso dažnį naudojamas laikrodis arba chronometras. Tvinksėjimą galima skaičiuoti 60 sekundžių arba 15 sekundžių ir rezultatą padauginti iš 4. Šis matavimas rodys apytikslį pulso dažnį ramybės būsenoje“, – pataria kardiologė O. Dobilienė.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Normalus pulsas

Gydytojos teigimu, žmogaus pulso dažnis kinta įvairaus amžiaus laikotarpyje. Todėl vaiko ir suaugusio žmogaus pulsą reikėtų vertinti skirtingai.

„Naujagimių (nuo gimimo iki 4 savaičių) gali siekti iki 160–200 kartų per minutę, vaikų nuo 1 iki 3 metų – 90–150 kartų per minutę. Tuo tarpu, mokyklinio amžiaus (5–12 metų) pulsas gali siekti 70–120 kartų per minutę, o paauglių (13–18 metų), kaip ir suaugusiųjų, 60–100 kartų per minutę“, – aiškina O. Dobilienė.

REKLAMA

Pasak kardiologės, yra nustatyta, kad žmonės, kurių pulsas ramybės būsenoje yra mažesnis, gyvena ilgiau. Todėl geriausia, jeigu pulsas yra mažesnis kaip 80 kartų per minutę.

„Pavyzdžiui, ilgai trukusio mokslinio Framinghamo tyrimo duomenimis, daugiau nei 48 metus stebint 852 vidutinio amžiaus vyrus, buvo nustatyta, kad pradinis širdies susitraukimų dažnis ramybės būsenoje, kuris buvo didesnis nei 90 kartų per minutę, buvo susijęs su didesniu mirtingumu dėl visų priežasčių, palyginti su tų, kurių širdies susitraukimų dažnis ramybės būsenoje buvo 60–70 kartų per minutę“, – pateikia pavyzdį kardiologė.

REKLAMA

Kada reikėtų sunerimti?

O. Dobilienė nurodo, kad padidėjęs širdies susitraukimų dažnis, siekiantis daugiau nei 100 kartų per minutę, medicinoje vadinamas tachikardija, o retas širdies ritmas, kai jis mažesnis nei 60 kartų per minutę, apibūdinamas bradikardijos terminu.

Tačiau kai kuriais atvejais pasikeitęs širdies susitraukimų dažnis ne visada reiškia patologiją. Gydytojos teigimu, retas pulsas gali būti pas sportuojančius ar kitaip fiziškai aktyviai gyvenančius žmones.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

„Retas širdies ritmas vertinamas kaip normos variantas sportininkams, reguliariai besitreniruojantiems asmenims ir jis esti gerai toleruojamas.

Taigi, net esant labai retam širdies ritmui, apie 50 kartų per minutę, kai jis esti sveikiems žmonėms ir nesukelia jokių simptomų, nereikia jokio gydymo“, – pasakoja O. Dobilienė.

Tačiaukitu atveju, esant retam pulsui, ypač vyresniems kaip 65 metų žmonėms, nereikėtų į tai numoti ranka. Pasak O. Dobilienės, jeigu kartujaučiami ir kiti nemalonūs požymiai, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.

REKLAMA

„Jeigu jaučiamas bendras silpnumas, galvos svaigimas, temimas akyse, dusulys ar diskomfortas krūtinėje – reikia skirti paros laiko ar ilgesnį ritmo registravimą bei atlikti kitus tyrimus, ieškant reto ritmo priežasčių. Taip pat reikėtų ištirti dėl sinusinio mazgo nusilpimo, spręsti dėl elektrokardiostimulatoriaus poreikio“, – sako kardiologė.

O. Dobilienė priduria, kad sergant kai kuriomis ligomis, yra siekiama konkretaus pulso dažnio:„Tarkime, sergant išemine širdies liga, pulsas turi būti 50–60 kartų per minutę.“

REKLAMA

Pulso dažniui įtakos turintys veiksniai

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad pulso dažnis padidėja veikiant stresui, suaktyvėjus skydliaukės funkcijai,karščiuojant,sergant infekcinėmis ligomis, neretai sergant cukriniu diabetu, esant mažakraujystei, sergant kitomis sunkiomis ligomis, tokiomis kaipkepenų cirozė,ar sergant kvėpavimo sistemos ligomis.Didelės įtakos, gydytojos teigimu, turi įvairios širdies ir kraujagyslių ligos.

„Taip pat pulsas padidėti gali esant priešinfarkinei būklei ar miokardo infarktui, širdies ritmo sutrikimui, širdies nepakankamumui, vožtuvų pažaidai, širdies raumens ar širdiplėvės uždegimui. Neritmiškas pulsas nurodo širdies ritmo sutrikimus“, – paaiškina kardiologė.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Todėl, anot O. Dobilienės, savo pulso dažnį ramybės būsenoje reikėtų vertinti atitinkamos sąlygomis, kai jo neveikia aplinkos veiksniai. Kitu atveju, net ir nesergant jokiomis ligomis, gauti rezultatai gali ne juokais išgąsdinti.

„Pulso dažnio nereikėtų skaičiuoti iškart po kofeino ar alkoholio pavartojimo, gausaus valgio, po didelio fizinio krūvio. Prieš skaičiuojant pulsą, turėtų praeiti bent kelios valandos po minėtų veiksnių.

Kartais pacientai, susirgę infekcine liga, ypač karščiavę, ar po streso, jausdami dažną širdies plakimą, siekiakardiologo konsultacijos, nors, iš tiesų, reikia neskubėti ir stebėti būklę praėjus provokuojančioms priežastims“, – pataria O. Dobilienė.

REKLAMA

Gydytoja priduria, kad pastaraisiais metais pas kardiologus pradėjo plūsti žmonės, galvojantys, kad dėl padažnėjusio širdies plakimo ar jaučiamųpermušimųkalta persirgtakoronaviruso infekcija ar vakcinacija. Tačiau, anot O. Dobilienės, koronaviruso infekcijos ar vakcinų sukelta rimta širdies pažaida išties yra labai reta.

„Reikšmingaširdies raumens pažaidanustatyta tikrai tik pavieniams pacientams. Literatūroje yra aprašoma, kad miokarditas ar širdies raumens uždegimas tebuvo nustatytas 0,12 proc. sirgusių COVID-19 infekcija, o po vakcinacijos ir dar rečiau“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Gydytojos teigimu, kai kuriais atvejais, net ir nesergant širdies ligomis ar nenustačius jokios patologijos, pulso dažniui įtakos gali daryti tokie veiksniai kaip gyvenimo būdas.

„Pulso dažnis gali padidėti išgėrus kavos ar iškart parūkius, veikiant stresui, skausmui, emocijoms, esant nesaikingam alkoholio vartojimui. Taip pat veikiant karštam ir drėgnam orui, nuovargiui, elektrolitų disbalansui – kalio, magnio trūkumui – bei vartojant kai kuriuos vaistus“, – sako O. Dobilienė.

As someone deeply knowledgeable in the field of cardiology and human physiology, I can confidently provide an in-depth analysis of the concepts presented in the article you've shared. The article delves into various aspects of the human pulse, its significance, how to measure it, and its implications for health.

  1. Pulse and Heart Activity: The pulse represents the heart's activity, specifically indicating the frequency of its contractions and relaxations during a resting state. This is a fundamental concept in cardiology and physiology.

  2. Difference between Heart Rate and Palpable Pulse: In certain situations, such as when there's an irregular heart rhythm like atrial fibrillation, there might be a disparity between the heart rate and the palpable pulse rate.

  3. Importance of Pulse Rate: The general pulse rate serves as a crucial parameter indicating the steady state of a person's physiological system. Variations in pulse rate can signal potential health issues.

  4. Measuring Pulse Rate:

    • Tools: Devices like blood pressure monitors and pulse oximeters can be used.
    • Manual Method: The pulse is most commonly measured at the wrist using the fingers, specifically at the radial artery. Alternatively, it can be measured at the neck (carotid artery) or the inner elbow (brachial artery).
    • Calculation: One can count the beats for 60 seconds or 15 seconds and then multiply to estimate the rate per minute.
  5. Normal Pulse Rates Across Ages:

    • Newborns (0-4 weeks): 160-200 beats per minute.
    • Children (1-3 years): 90-150 beats per minute.
    • School-age children (5-12 years): 70-120 beats per minute.
    • Adolescents and adults (13+ years): 60-100 beats per minute.
  6. Health Implications of Pulse Rate:

    • A resting heart rate above 80 beats per minute can be associated with negative outcomes like cardiovascular diseases or reduced life expectancy.
    • A study cited showed that men with a resting heart rate above 90 beats per minute had higher mortality rates.
  7. Abnormal Pulse Rates:

    • Tachycardia: A heart rate exceeding 100 beats per minute.
    • Bradycardia: A heart rate below 60 beats per minute.
    • Context matters; for instance, athletes might have lower resting heart rates which are still considered normal for them.
  8. Factors Affecting Pulse Rate:

    • Physiological Factors: Stress, hyperthyroidism, fever, infections, diabetes, anemia, liver cirrhosis, respiratory diseases, heart conditions, and others.
    • Lifestyle Factors: Caffeine, alcohol, stress, pain, emotional states, excessive alcohol consumption, weather conditions, fatigue, and certain medications.
  9. Misconceptions and Modern Concerns:

    • Some people attribute changes in their heart rate to COVID-19 infections or vaccinations. However, significant cardiac damage due to these reasons is rare. Only a small percentage of COVID-19 patients experience myocarditis or inflammation of the heart muscle.

In summary, understanding the pulse rate and its implications is vital for assessing cardiovascular health. Regular monitoring, understanding age-specific norms, and being aware of factors influencing pulse rate can provide valuable insights into one's health status.

Atskleidė, koks yra normalus širdies pulsas: daugelis to nežino (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 5543

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.