iPhone 13 mini vs iPhone 12 mini: wat is er veranderd? (2024)

Verkijk je niet op het (vrijwel) identieke uiterlijk. Er zitten namelijk een hoop verschillen tussen de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen.

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPhone 13 mini vs iPhone 12 mini: dit zijn de veranderingen

Ben je op zoek naar een krachtige iPhone, maar wil het eenvoudig met één hand kunnen besturen? Dan moet je er snel bij zijn! Volgens geruchten is Apple van plan om de iPhone mini in 2022 de nek om te draaien en plaats daar van een ‘Max’ aan hun line-up toe te voegen. Met andere woorden: De iPhone 13 mini krijgt geen opvolger en Apple’s motto gaat in de toekomst meer ‘groot, groter, grootst’ zijn.

Met die gedachte in het achterhoofd ben je dus aangewezen op het laatste ‘mini’-model, of juist zijn voorganger. Wij vonden het daarom hoog tijd om de twee eens tegenover elkaar te zetten. Lees je mee met onze vergelijking van de iPhone 13 mini vs iPhone 12 mini.

Index: iPhone 12 mini vs iPhone 13 mini

Kleinere notch, minder mini Meer batterij Verfijnde camera
Hardware: sneller en beter Conclusie

Design en scherm: iets minder mini

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max hebben een veel beter ProMotion-scherm (met 120Hz-ververssnelheid) gekregen. Dit gaat niet op voor de iPhone 13 en 13 mini. De twee instaptoestellen van dit jaar hebben dus ‘gewoon’ een 60Hz-scherm, net als de iPhone 12 en iPhone 12 mini. Dat is natuurlijk jammer, want een hogere ververssnelheid zorgt voor een vloeiender beeld. Toch zal je zowel met de iPhone 12 mini, als met de iPhone 13 mini al een mooi scherm hebben.

De oled-schermen van de 12 mini en 13 mini zijn dan ook nagenoeg identiek: beiden meten 5,4 inch. Dit is dé reden om voor deze varianten te gaan. Een scherm van deze grootte is met een enkele hand te bedienen. Aan de andere kant gaat typen iets moeilijker omdat het toetsenbord meer op elkaar gepropt is. Een klein verschil tussen beide mini’s is de maximale helderheid. De iPhone 13 mini gaat namelijk tot 800 nits, terwijl de 12 mini op 625 nits blijft steken. In principe kun je het schermpje van de nieuwe iPhone mini dus beter in fel zonlicht aflezen.

Op designgebied is er ook weinig veranderd. Wel zijn de kleuren ietwat aangepast. De groene iPhone 12 mini heeft plaatsgemaakt voor de roze iPhone 13 mini en enkele highlight-kleuren zijn wat feller of valer geworden. De blauwe en rode tint van de iPhone 13 mini is bijvoorbeeld anders dan die van de 12 mini.

Overigens: de iPhone 13 mini is een paar milimeter dikker dan de iPhone 12 mini. Daardoor is het toestel ook nét wat zwaarder: 141 gram tegenover 135 gram. Het scheelt dus niet veel, maar de 13 mini is iets minder ‘mini’ dan zijn voorganger. Daartegenover is de notch, het ‘hapje’ uit het scherm waar onder meer de selfiecamera in zit, wel iets gekrompen.

Ook interessant: Dit zijn alle verschillen tussen de iPhone 13, mini, Pro en Pro Max

Batterij: nieuwe mini gaat langer mee

Wij waren in onze review heel enthousiast over de iPhone 12 mini, op één ding na: de batterijduur. Bij normaal gebruik ging het toestel erg snel leeg en dat is natuurlijk niet wat je verwacht van zo’n duur toestel. Ook laadde deze telefoon niet zo snel op nadat de accu leeg was geraken.

Gelukkig heeft Apple hier met de iPhone 13 mini meer aandacht aan besteedt. Het bedrijf maakt nooit bekend hoe groot de accucapaciteit van een nieuwe telefoon is, maar dankzij gelekte informatie weten we dat de nieuwe mini een accu van 2425 mAh heeft. Ter vergelijking: de 12 mini blijft ‘maar’ op 2227 mAh steken. Deze cijfers hoeven in principe niet zo veel te betekenen. Hoelang de accu het volhoudt is van meer afhankelijk dan alleen de capaciteit.

Door een verbeterde samenwerking tussen de processor, de accu en de display kan de de iPhone 13 mini anderhalf uur langer mee dan zijn voorganger. In totaal streamt het toestel bijna 13 uur onafgebroken video’s. met deze cijfers gaat de 13 mini langer mee dan de iPhone 12 Pro Max, die het maximaal 12 uur volhoudt.

Verder lezen: iPhone 13 vs iPhone 13 Pro: welke is geschikt voor jou?

Camera zet puntjes op de i

De iPhone 12 mini en iPhone 13 mini hebben beiden een dubbele 12 megapixel-camera achterop. Bij het nieuwe model zijn de sensoren diagonaal geplaatst, terwijl ze bij de 12 mini horizontaal onder elkaar zitten.

Niet alleen het uiterlijk is veranderd, ook onder de motorkap heeft Apple zitten sleutelen. De lenzen van de iPhone 13 mini vangen daardoor bijvoorbeeld meer licht op. Dat is met name fijn voor wanneer je regelmatig video’s in het donker maakt.

Ook tof: de iPhone 13 mini heeft, net als alle andere nieuwe iPhones, optische sensorstabilisatie. Het komt erop neer dat foto’s en video’s minder schokkerig ogen, want de lens wordt fysiek gecorrigeerd op mogelijke bewegingen. Andere telefoons hebben dit ook maar dan in software vorm. De iPhone mini’s zijn een van de weinige telefoons die ook stabilisatie ín de camera hebben zitten.

Verder hebben alle nieuwe iPhones wat nieuwe foto- en videofuncties gekregen, zoals bijvoorbeeld Cinematic Mode. Tijdens het filmen help je telefoon jouw automatisch met scherpstellen. Met deze technologie lijken jouw filmpjes al snel op echte bioscoopfilms. Mocht er in je filmpje iemand praten, dan stelt de camera automatisch scherp op diegene.

Lees ook: iPhone 13 (Pro) camera: de 6 nieuwe functies op een rij

Hardware: sneller en meer opslag

Iedere nieuwe iPhone-generatie is sneller dan de voorganger, dus dat gaat logischerwijs ook op voor de iPhone 13 mini. Het toestel wordt aangedreven door de A15 Bionic, een door Apple zelfgemaakte smartphonechip.

De A15 Bionic is volgens de eerste testen ietsjes sneller dan de A14 Bionic, de chip van de iPhone 12 mini. Of je dit verschil in de praktijk ook echt merkt, valt nog te bezien. De 12 mini is immers al ongekend snel.

Wel belangrijk is de grotere opslagcapaciteit. De iPhone 13 mini begint bij 128GB, twee keer zoveel als de iPhone 12 mini. Dat is natuurlijk goed nieuws, want 64GB opslagcapaciteit zit zo vol. Met enkele honderden foto’s en filmpjes en al je dagelijkse apps zit je al snel aan dit limiet. Aan de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) van 4GB is jammer genoeg niets veranderd.

Ook interessant: iPhone 12 vs iPhone 13: de 6 belangrijkste verschillen

Conclusie: iPhone 12 mini vs iPhone 13 mini

Laat je niet misleiden door het (nagenoeg) identieke uiterlijk. Er zitten wel degelijk belangrijke verschillen tussen de iPhone 12 mini en 13 mini. Laatstgenoemde heeft bijvoorbeeld een (iets) beter scherm, langere accuduur, krachtigere hardware en verfijndere camera’s.

Samengevat is de kleinste iPhone 13 dus objectief een betere telefoon dan zijn voorganger. Dat wil niet zeggen dat de 12 mini niet de moeite waard is. Het is een ontzettend fijne telefoon die nog jaren meekan. Het enige overduidelijke minpunt is de gebrekkige accuduur. Zit je hier niet mee, dan is de 12 mini nog steeds het overwegen waard. Een voordeel dat je niet moet vergeten bij aanschaf van je mini is dat de iPhone 13 mini één jaar langer geniet van software updates en beveiligingsondersteuning.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De iPhone mini’s kopen

Ben je van plan de iPhone 13 mini te kopen? Hij begint bij 744 euro. Voor 819 euro haal je de versie met 256GB opslag in huis. De grootste variant, met 512GB opslag, kost 1059 euro. Via onderstaande prijsvergelijker kun je gemakkelijk alle Nederlandse aanbiedingen en deals voor de 13 mini filteren. Refurbished kost de iPhone 13 mini ongeveer 793 euro. 12 minimaal 662 euro. Een refurbished iPhone 12 mini begint bij ongeveer 566 euro. Zo’n toestel is eerder in gebruik geweest, maar technisch in nieuwstaat.

Apple iPhone 13 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 36,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 745,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 394,99

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 394,99

Uiteraard is de iPhone 12 mini inmiddels al flink in prijs gedaald. Je kunt het toestel vanaf ongeveer 579 euro kopen bij Nederlandse (web)winkels. Je hebt dan wel ‘maar’ 64GB aan opslaggeheugen. Voor 128GB opslaggeheugen betaal je bij de iPhone mini 12 minimaal 662 euro. Een refurbished iPhone 12 mini begint bij ongeveer 566 euro.

Apple iPhone 12 mini prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 30,- p/m

Bekijk abonnementen abo

Los nieuw

€ 549,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 258,-

Bekijk prijzen

Los refurbished: € 258,-

iPhone 13 mini vs iPhone 12 mini: wat is er veranderd? (2024)

FAQs

Is the iPhone 12 Mini as good as the iPhone 13 Mini? ›

The iPhone 13 mini ultimately is objectively a better phone than the iPhone 12 mini. Even though it's overall an iterative successor, it features updates across the board, including a longer-lasting battery, extra storage, faster processor, brighter screen, better cameras, and more.

Are the iPhone 12 Mini and 13 mini the same size case? ›

Unfortunately, the iPhone 12 and iPhone 13 cases are not interchangeable. Although they share similar height and width dimensions of 146.7-by-71.5 millimetres, the depth of the phones differs slightly, with the iPhone 12 measuring 7.4 millimetres, while the iPhone 13 is slightly thicker at 7.65 millimetres.

What is the weakness of iPhone 13 Mini? ›

Smaller Battery Capacity: To maintain its small form factor, the iPhone 13 Mini comes with a smaller battery compared to its larger siblings. While it still offers good battery life, heavy users may find themselves reaching for a charger earlier in the day.

Which iPhone mini is best? ›

On the other hand, if you've decided a small, powerful smartphone is what you absolutely need and you're deciding between the two, then the iPhone 13 mini is the obvious choice. For not much more than the iPhone 12 it offers all the benefits stated above with the bonus of a double helping of storage.

How long does the iPhone 13 mini battery last? ›

Apple iPhone 13 Mini

The iPhone 13 Mini has a battery of 2,438 mAh. Video playback: Up to 19 hours. Video playback (streamed): Up to 15 hours.

Are iPhone 12 and 13 mini the same size screen protector? ›

The iPhone XIII's earpiece and True Depth camera system have been moved to accommodate the reduced notch. The iPhone 13 also has a back camera module redesign, which may affect the location of the cutout. Due to these nuances, an iPhone 12 screen protector may not provide a perfect fit for an iPhone 13.

Are iPhone 13 mini and 14 mini the same size? ›

Measurements for the iPhone 13 mini are as follows: 5.18”(H) x 2.53” (W) x 0.30” (D), with a weight of 4.97 ounces and a 5.4” display size. The measurements for the iPhone 14 are as follows: 5.78” (W) x 2.82”(W) x 0.31” (D), with a weight of 6.07 ounces and a 6.1” display size.

How big is the iPhone 12 mini? ›

iPhone 12 Mini was released by Apple on Thursday, November 12, 2020 and is powered by iOS OS. By default, the device is shipped with a web browser — Safari for iOS. Device dimensions are 64.2×131.5×7.4 millimeters (2.53×5.18×0.29 inches) 1. The device weighs 135 g.

Why don't people like the iPhone 13 Mini? ›

It hung in there a second year (iPhone 13 mini) before being discontinued. Bigger phones sell better and one of the main reasons is the iPhone 12 & 13 mini used the same amount of power as the normal size iPhone, but the smaller model lacked the battery size and thus capacity, and the run times were too short.

Is the iPhone 13 Mini still worth in 2024? ›

In 2024, the iPhone 13 remains a wise investment for those seeking the latest features and performance. While the iPhone 11 and iPhone 12 still hold their own in various aspects, the iPhone 13's advancements in performance, camera capabilities, battery life, and durability make it a standout choice.

How many years will iPhone 13 Mini be supported? ›

iPhone Support Duration
ModelRelease dateSupported
iPhone 13 / 13 mini24-Sep-21Yes – Until 2028
iPhone 13 Pro / Pro Max24-Sep-21Yes – Until 2028
iPhone SE (3rd generation)18-Mar-22Yes – Until 2029
iPhone 1416-Sep-22Yes – Until 2029
24 more rows
Sep 16, 2023

Which is better, 12 mini or 13 Mini? ›

The 13 mini and 12 mini both come with identical 5.4" OLED screens, both have great color reproduction and viewing angles, and both feature the same resolution and sharpness. The 13 mini, however, can get brighter, as Apple says it gets to 800 nits max brightness vs 625 nits on the 12 mini.

Is iPhone 12 mini a better choice? ›

Which is better — iPhone 12 or 12 Mini? The choice between the iPhone 12 and iPhone 12 Mini largely depends on size preference. The iPhone 12 is for those who prefer a larger display and longer battery life, and the iPhone 12 Mini is known for its compactness without sacrificing performance.

How long will the iPhone 12 mini be supported? ›

iPhone Support Duration
ModelRelease dateSupported
iPhone SE (2nd generation)24-Apr-20Yes – Until 2027
iPhone 1223-Oct-20Yes – Until 2027
iPhone 12 mini13-Nov-20Yes – Until 2027
iPhone 12 Pro23-Oct-20Yes – Until 2027
24 more rows
Sep 16, 2023

Will the iPhone 13 mini battery fit in the 12 mini? ›

No. There are different specs for the battery in iPhone 13 Mini and iPhone 12 Mini. Axel F.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6466

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.