Zo gebruik je ChatGPT als Strategisch HR Adviseur (2024)

Tags: Artificiele Intelligentie, chatGPT, HR, strategie

Artikelen

Lizzy Prins

» Artikel

» Artikelen

»

Zo gebruik je ChatGPT als Strategisch HR Adviseur

ChatGPT, het onderwerp waar iedereen over praat! Met eindeloze mogelijkheden en snelle ontwikkelingen, kan deze AI-gedreven assistent zelfs fungeren als jouw eigen Strategisch Adviseur. Maar hoe doe je dit?

De realiteit van veel HR-professionals

Van strategische personeelsplanning tot organisatieontwikkeling en het herstructureren van het functie- en salarishuis: als HR-professional jongleer je met verschillende ballen tegelijk. Dit maakt het vakgebied fantastisch, maar tegelijkertijd uitdagend als je daarnaast ook nog eens bijna verdrinkt in een zee van vragen, administratieve taken en systemen die gevuld moeten worden. Herkenbaar?

Wat is ChatGPT?

GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Eenvoudig gezegd betekent dit dat ChatGPT een taalmodel is dat teksten genereert.

Het geheim van ChatGPT zit in de input

Het geheim van ChatGPT zit ‘m in de input. De juiste prompts zijn namelijk cruciaal en het is een vak apart om deze op de juiste manier te formuleren. Helaas slaan veel gebruikers deze stap over en flansen snel wat in elkaar, met matige resultaten tot gevolg. Wil je het maximale uit ChatGPT halen? Vraag de assistent dan om een goede prompt voor je te schrijven. Hoe? Dat lees je hieronder.

  1. Voer een simpele, algemene prompt in;
  2. Vraag ChatGPT om de prompt te verbeteren (voeg eventueel nog extra details, context en de gewenste uitkomst toe);
  3. Vraag ChatGPT om de nieuwe prompt uit te voeren.

Bonustip: Vergeet de vervolgprompts niet.

Eén van de grootste pluspunten van ChatGPT is de chatfunctionaliteit. Hierdoor kun je echt in gesprek met deze slimme tool en wordt de output steeds beter naarmate je meer vervolgprompts geeft. Niet tevreden met het antwoord dat je krijgt? Geef dan simpelweg wat extra prompts in.

ChatGPT als als Strategisch Adviseur

ChatGPT is niet alleen handig voor het beantwoorden van vragen, maar kan ook ingezet worden als krachtig hulpmiddel bij strategische vraagstukken en organisatieontwikkeling. Benieuwd hoe je ChatGPT hiervoor kunt gebruiken? Hieronder vind je enkele voorbeelden van prompts die door ChatGPT zelf gegenereerd zijn op basis van de vraag: “Welke vragen kan ik als strategisch HR-professional aan jou, ChatGPT, stellen?

HR Trends

  • Welke trends zie jij momenteel in de HR-wereld en hoe kunnen we daar als organisatie op inspelen?
  • Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in HR-technologie en hoe kan ik deze het beste benutten?
  • Welke trends op de arbeidsmarkt hebben de grootste impact op onze organisatie en hoe kunnen we hier het beste op anticiperen?

Talentontwikkeling

  • Hoe kunnen we talentmanagement integreren in onze bedrijfsstrategie en HR-strategie om zo ons talent maximaal te ontwikkelen en te behouden?
  • Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties die onze medewerkers nodig hebben om succesvol te zijn in de toekomst en hoe kunnen we deze ontwikkelen?
  • Welke mogelijkheden zijn er om het leren en ontwikkelen van onze medewerkers te stimuleren en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we aansluiten bij de behoeften van onze medewerkers op dit gebied, zodat zij gemotiveerd blijven en zich blijven ontwikkelen?

Recruitment en Talent Acquisition

  • Hoe kunnen we ons employer brand versterken en onze organisatie positioneren als aantrekkelijke werkgever voor potentiële talenten in een krappe arbeidsmarkt?
  • Op welke manier kunnen we ons wervingsbeleid afstemmen op de specifieke behoeften en verwachtingen van de verschillende generaties in onze organisatie?

Binden en boeien van talent

  • Welke arbeidsvoorwaarden en voordelen zijn het meest aantrekkelijk voor potentiële werknemers en hoe kunnen we deze het beste inzetten om talent aan te trekken en te behouden?
  • Hoe kunnen we onze medewerkers betrekken en motiveren om hun betrokkenheid bij de organisatie te vergroten en hun prestaties te verbeteren?

Human-in-the-loop

ChatGPT is er niet om taken simpelweg te automatiseren, maar juist om mensen te helpen en te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken. Het is daarbij wel belangrijk om de output van ChatGPT niet klakkeloos over te nemen. Dit wordt ook wel “human-in-the-loop” genoemd, waarbij je de output van ChatGPT ziet als een waardevolle eerste stap. Gebruik deze als basis, maar schrap, voeg
toe en vooral: maak het jouw eigen ideeën. Zo haal je het beste uit ChatGPT!

ChatGPT is de toekomst

De wereld van werk gaat ongetwijfeld veranderen door de opkomst van artificial intelligence (AI). ChatGPT is op dit moment al een krachtige digitale assistent en een geweldige productiviteitstool wat daardoor tegelijkertijd een belangrijke skill wordt om te leren.
Dus waar wacht je nog op? Experimenteer met ChatGPT, leer communiceren met de chatbot en nog belangrijker: leer hoe je de juiste vragen moet stellen. Zo haal je het maximale uit deze innovatieve tool en ben je klaar voor de toekomst van werk.

Tags: Artificiele Intelligentie, chatGPT, HR, strategie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikel

Corona update: actuele situaties.

Als werknemer door werkgever preventief wordt thuisgelaten, heeft hij dan recht op loon? Ja. Mag werknemer die niets mankeert zelf beslissen preventief thuis te blijven? Nee, behalve bij gegronde vrees…

Lees verder

Bijna helft wil ook na coronacrisis vaker thuiswerken

Optimistische thuiswerker mogelijk naïef over digitale veiligheid Utrecht, 12 mei 2020-Ruimdriekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan is sinds de coronacrisis meer vanuit huis gaan werken. Een abrupte verandering voor…

Lees verder

Waarom je vooral na de zomer aandacht aan ontwikkeling moet besteden

Hoe denk jij dat medewerkers zich voelen wanneer ze na de zomer terugkomen van een vakantie? Opgeladen vol met positieve energie? Niets blijkt minder waar. Wist jij namelijk dat er…

Lees verder

Naar alle Artikel

Community Leden

<# if ( data.length > 0 ) { #><# _.each( data, function( user, key, list ) { #>

{{{user.account_status_name}}}

{{{user.avatar}}}

<# if ( user.display_name_html ) { #>

{{{user.display_name_html}}}

<# } #>{{{user.hook_just_after_name}}}<# if ( user.can_edit ) { #>

Profiel bewerken

<# } #>{{{user.hook_after_user_name}}}

<# }); #><# } else { #>

<# } #>

<# _.each( data.pagination.pages_to_show, function( page, key, list ) { #>{{{page}}}<# }); #>

<# } #>

Alle Leden >>>

Artikelen & Blogs

Het belonings- en waarderingsonderzoek HR Trends 2022-2023

De voordelen van het STAP-budget voor werkgevers

Vitaliteit: stop met het gratis sportabonnement

Vacatures

HRM Adviseur | Gemeente Horst aan de Maas

HRM Adviseur

Horst

HRM Business Partner | Provincie Flevoland

HRM Business Partner

Lelystad

HR Adviseur | Hoeflon

HR Adviseur

Barneveld

Alle vacatures >>>

Kalender Items

HR-Partnermiddag Mei 2024 Marketing meets HR

Global HR Leadership (ENG)

Alle opleidingsactiviteiten >>>

Boeken

Vind je wereldbaan

Voorbij het toekijken

HRBAZEN

Alle boeken >>>

Zo gebruik je ChatGPT als Strategisch HR Adviseur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6270

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.